Opera: La traviata

Få billetter
tor. 8. mars19:00 - 22:30*Store salFå bill
lør. 10. mars19:00 - 22:30*Store salFå bill
man. 12. mars19:00 - 22:30*Store salFå bill
ons. 14. mars19:00 - 22:30*Store salFå bill
* estimert sluttidspunkt

Priser:

185 - 625 ,-

Gavekort

Et maktspill om ære og inderlig kjærlighet

Giuseppe Verdis La traviata, den falne kvinne, har alle ingredienser som skal til for å toppe listen over verdens mest populære operaer; kjærlighet, intriger, skam, penger og makt i det 19. århundres Frankrike. Og den har uendelig vakker musikk som spenner fra drikkevisen Brindisi til berørende arier. Det er hjerte og smerte og en død i skjønnhet.

  La traviataOpera i tre akter av Giuseppe VerdiLibrettoFrancesco Maria Piave etter Alexandre Dumas’ KameliadamenDirigentMassimo ZanettiRegiDavid RadokScenografiLars-Åke ThessmanKostymerAnn-Mari AnttilaLysdesignHans-Åke SjöqvistI rollene Violetta ValeryOlena TokarAlfredo GermontDiego SilvaGiorgio GermontJohannes WeisserFloraAstrid NordstadAninaMelis JaatinenDr. GrenvilMagne FremmerlidBaron DoupholAlexander NohrGastoneTBAMarki ObignyTBA  Trondheim VokalensembleTSO Operakor  TSOs forestilling er opprinnelig produsert av København Opera   

Violetta lever et festglad og dekadent liv som luksusprostituert i maktens indre kretser. Når hun møter den kjekke rikmannen Alfredo blir hun stormforelsket. Sammen rømmer de for å leve ut sin kjærlighet i landlige omgivelser. Men Alfredos strenge far vil ikke se familiens gode rykte blir tilsmusset. Han lykkes i å overtale den, viser det seg, alvorlig syke Violetta til å avstå fra den eneste mannen hun virkelig har elsket, nettopp fordi hun elsker ham så høyt. 

Selv om La traviata ble skrevet i 1853 provoserer historien om Violetta fortsatt den dag i dag. En ung kvinne som lever av sin skjønnhet i en verden der makt, penger og status er det eneste som teller. Musikken og historien har gjort denne operaen til en av de mest kjente. 

Giuseppe Verdis opera La traviata om den frihetssøkende Violetta Valéry, er elsket av publikummere over hele verden. Fortellingen bygger på Alexandre Dumas roman Kameliadamen. I det virkelige liv het Violetta Marie Duplessis og var en kjent kurtisane i Paris’ selskapsliv. Bak navnet Alfredo Germont, hennes elsker, ligger Alexandre Dumas' egen livshistorie gjemt. Siden har deres historie blitt fortalt igjen og igjen, i balletter, i filmer som Pretty Woman og Moulin Rouge og i de utallige produksjonene av Verdis opera.

La traviata løftet 1850-tallets problemer opp på scenen og kledde dem i musikk. Lyse strykere, som nærmest tuberkuløst gisper etter luft, settes opp mot festmusikken og Violettas triumferende arie om frihet: Sempre libera! Samtidig blir vi usikre på hvor fri hun egentlig er. Violetta er en kjendis og en celebritet i en verden som jager etter penger, konkurranse og sensasjon. Hun er avhengig av kikkersamfunnet, samtidig som det sakte kveler henne. Hun vil skape og definere sitt eget liv. Slik sett er Verdis La traviata et angrep på hykleri. Men det er også en livsbejaende feiring av menneskelig verdighet, medfølelse og skaperkraft. 

Regissøren David Radoks elegante og tidløse oppsetning hadde premiere på GöteborgsOperan i 2007. Den har også blitt en tilbakevendende klassiker på Det kgl. teater i København

Gavekort

Relaterte forestillinger