Korngold & Beethoven

Trondheim Symfoniorkester & Opera

DirigentHan-Na Chang
SolistDaniel Turcina, fiolin
Program
Maurice RavelGåsemor forteller - Ma Mère l'Oye
Erich Wolfgang KorngoldFiolinkonsert
L.v. BeethovenSymfoni nr. 4
Med forbehold om endringer!

Han-Na Chang
- Det var kjemi fra første takt, sier den energiske sør-koreanske dirigenten Han-Na Chang. En entusiasme som har gått begge veier, og som endte med ansettelsen av henne som sjefdirigent og kunstnerisk leder i TSO fra sesongen 2017/18.

I anledning 250-årsjubileet for Ludwig van Beethovens fødsel var tanken at Han-Na Chang og TSO denne høsten skulle gå i nærkamp med hans ni ruvende symfonier. Slik blir det ikke! Han-Na Chang vil likevel markere jubilanten med tre av hans symfonier på sine påfølgende konserter i november.

Daniel Turcina
“Daniel played with improvisatory sounding fire and soul…” (Los Angeles Times). Han er konsertmester i TSO. Siden 2009 har han også undervist i kammermusikk ved Institutt for musikk, NTNU. Daniel er født i Slovakia, og tok mastergraden ved Musikkonservatoriet i Bratislava i 2003. Daniel har vært solist med Det statlige filharmoniske orkesteret i Kosice, Slovakisk Kammerorkester og Slovakisk Radios Symfoniorkester. Han har holdt solokonserter i New Yorks Carnegie Hall og Disney Hall i Los Angeles Han har også hatt solistoppdrag med TSO og TrondheimSolistene.

Ravel
Maurice Ravel hadde hele livet barnet i seg i behold. Han elsket barndommens rike og samlet på gamle leker. En barnlig uskyldighet viser seg ofte i musikken hans. Gåsemor forteller fra 1908 er et godt eksempel på Ravels fascinasjon for barndommen. Den var opprinnelig komponert for klaver for barna til en av Ravels nære venner. Som emner valgte han ut barnas favoritteventyr, bl.a. Tornerose, Tommeliten og Skjønnheten og udyret. I 1912 skrev Ravel suiten ut for orkester Han krummer ikke et hår på musikken fra klaverutgaven, men får fram en rik og raffinert orkesterklang med gåsehudfremkallende magi.

Korngold
Etter at han flyktet til USA fra krigen i Europa ble Erich Korngold Hollywoods mest etterspurte filmkomponist. Han fikk en Oscar i 1938 for musikken til Robin Hood Fiolinkonserten ble skrevet i 1945 til den legendariske Jascha Heifetz. Korngold mente at konserten var skrevet for en fiolinens Caruso snarere enn en Paganini; altså for en lyriker og virtuos i samme person. Konserten inneholder mange sitater fra Korngolds egen filmmusikk. Den er preget av den fyldige og romantiske Hollywood-klangen vi kjenner fra 40-tallets filmer med mange fine temaer og melodiske utflukter.

Beethoven
Beethovens fjerde symfoni fra 1806 blir gjerne sett på som et mellomspill, en transportetappe mellom den storslagne Eroicaen og den banebrytende femte symfonien. Kanskje nettopp derfor er den fjerde en spennende opplevelse, for her viser komponisten at han, med det ellers så bombastiske uttrykket, også behersker kunsten at ”less is more”. I denne symfonien har Beethoven lagt demonene på hyllen og egner seg med sikker hånd til en lys, munter og fjærlett musikk.Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester & Opera

Relaterte forestillinger

 • Klassisk|Familie/Barn

  Ekstra

  les mer

  Rasmus og verdens beste orkester

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk|Jazz

  Ekstra

  les mer

  Breaking Beethoven

  Bjerkestrand - Tellefsen

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Andsnes spiller Mozart

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Musikalkonsert

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Sjostakovitsj & Beethoven

  Med Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Tsjaikovskij & Beethoven

  Trondheim Symfoniorkester & Opera