Sjostakovitsj & Beethoven

Med Trondheim Symfoniorkester & Opera

DirigentHan-Na Chang
Program
Aaron CoplandQuiet City
Dmitrij SjostakovitsjKammersymfoni op 110a (arr. av Strykekvartett nr. 8)
L.v.BeethovenSymfoni nr. 2
Med forbehold om endringer!

Han-Na Chang
- Det var kjemi fra første takt, sier den energiske sør-koreanske dirigenten Han-Na Chang. En entusiasme som har gått begge veier, og som endte med ansettelsen av henne som sjefdirigent og kunstnerisk leder i TSO fra sesongen 2017/18.

I anledning 250-årsjubileet for Ludwig van Beethovens fødsel var tanken at Han-Na Chang og TSO denne høsten skulle gå i nærkamp med hans ni ruvende symfonier. Slik blir det ikke! Han-Na Chang vil likevel markere jubilanten med tre av hans symfonier på sine påfølgende konserter i november.

Copland
Quiet City fra 1939 er opprinnelig scenemusikken til et skuespill av Irwin Shaw.
I sin originale form er den skrevet for klarinett, saksofon, trompet og klaver. I teaterstykket er en av rollene en musiker som vandrer rundt i New York i håp om å bli en trompeter som sitt forbilde, jazzlegenden Bix Beiderbecke. Tre år senere samlet Copland musikkinnslagene i stykket til et orkesterverk for engelsk horn, trompet og strykere. Denne versjonen ble urfremført i New York i 1942, og har siden forblitt på repertoaret.

Sjostakovitsj
Sjostakovitsj kammersymfoni fra 1960 er et arrangement av hans mest kjente og dramatiske strykekvartett nr. 8, som også er en tragisk selvbekjennelse i toner. Verket er skrevet etter et besøk i det utbombede Dresden, og har tittelen ‘’Til minne om ofrene for fascismen”. Men om Sjostakovitsj var sjokkert og bedrøvet over ødeleggelsene, er ‘’offeret” her kanskje like mye ham selv. Noen ser kvartetten som ett musikalsk og selvbiografisk selvmordsnotat.

R Beethoven
Året 1802 da han skrev sin andre symfoni, er uløselig knyttet til Heiligenstadt-testamentet, som var stilet til hans brødre, men kom til å tale til hele menneskeheten, og som ble funnet blant hans eiendeler etter hans død. Dette gripende dokumentet veksler mellom dystre tanke og viljen til å fullføre sin kunstneriske gjerning. Beethovens andre symfoni har aldri hatt det lett, og omtalt som ‘’duer og krokodiller lukket inne i samme bur.’’ Den rommer så mye opprør og energi, at den alene ville skrevet ham inn i musikkhistorien. Her er vi med Beethoven inn i det musikalske laboratoriet hvor det foregår saker og ting som hos ingen andre komponister så langt.

Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester & Opera

Relaterte forestillinger

 • Klassisk|Familie/Barn

  Ekstra

  les mer

  Rasmus og verdens beste orkester

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk|Jazz

  Ekstra

  les mer

  Breaking Beethoven

  Bjerkestrand - Tellefsen

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Andsnes spiller Mozart

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Musikalkonsert

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Korngold & Beethoven

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Tsjaikovskij & Beethoven

  Trondheim Symfoniorkester & Opera