Tsjaikovskij & Beethoven

Trondheim Symfoniorkester & Opera

DirigentHan-Na Chang
Program
L.v.BeethovenSymfoni nr. 8
Pjotr TsjaikovskijOrkestersuite nr. 3
Med forbehold om endringer!

Han-Na Chang
- Det var kjemi fra første takt, sier den energiske sør-koreanske dirigenten Han-Na Chang. En entusiasme som har gått begge veier, og som endte med ansettelsen av henne som sjefdirigent og kunstnerisk leder i TSO fra sesongen 2017/18.

I anledning 250-årsjubileet for Ludwig van Beethovens fødsel var tanken at Han-Na Chang og TSO denne høsten skulle gå i nærkamp med hans ni ruvende symfonier. Slik blir det ikke! Han-Na Chang vil likevel markere jubilanten med tre av hans symfonier på sine påfølgende konserter i november.

Beethoven
Mens publikum og kritikere trykket den syvende symfonien til sitt hjerte, gjorde den åttende, som er skrevet et halvt år senere, i oktober 1812, ingen suksess, noe som irriterte Beethoven. Den var lenge et undervurdert verk, klassisk i formen med sine vennlige og friske temaer. Stilistisk klinger den alderdommelig og en smule ironisk. Beethoven kaster et kjærlig blikk bakover på sin musikalske arv, og viser sin klo med den selvsikre mesterens smil på leppene.

Tsjaikovskij
I tiden mellom sine to populære symfonier, den fjerde og femte, skrev Tsjaikovskij sine fire orkestersuiter. Dem hører man ikke ofte! Og det er jo rart, for dette er skrevet av en komponist på høyden av sine evner. Og det er ikke noe komplisert ved suitene; tvert imot er de lettere å lytte til enn symfoniene. I symfoniene oppsøker han skjønnhet samtidig som de er fulle av rastløshet og uro. De fungerer som en frigjøring fra innestengte følelser, som en utlufting av komponistens følsomhet og vanskelige gemytt innenfor rammene av velklang. I suitene gir Tsjaikovskij seg lov til å være friere i formen, og er mer et uttrykk for melodisk inspirasjon enn skjebnebestemte og eksistensielle dybder.

Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester & Opera

Relaterte forestillinger

 • Klassisk|Familie/Barn

  Ekstra

  les mer

  Rasmus og verdens beste orkester

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk|Jazz

  Ekstra

  les mer

  Breaking Beethoven

  Bjerkestrand - Tellefsen

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Andsnes spiller Mozart

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Musikalkonsert

  Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Sjostakovitsj & Beethoven

  Med Trondheim Symfoniorkester & Opera

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Korngold & Beethoven

  Trondheim Symfoniorkester & Opera