Trondheimsolistene

Piazzolla & Nuevo Tango

Med forbehold om endringer i program. Salgsstart utsettes inntil videre. Dato for billettsalg vil bli annonsert.

TrondheimSolistene

Musikalsk leder Atle Sponberg, fiolin - Solister Åsbjørg Ryeng, bandoneon - Chiche Núñez, tangodanser - Lavinia Torrebruno, tangodanser

Program blir kunngjort senere. Atle Sponberg vil introdusere musikken fra scenen.

Trondheimsolistene feirer at det er 100 år siden tangomesteren Astor Piazzolla ble født. Ingen har satt så sterke spor etter seg i tangomusikken, ved siden av Carlos Gardel, som den argentinske komponisten og bandoneonspilleren Piazzolla.

Denne gangen ledes Trondheimsolistene av en av Europas fremste tangofiolinister, Atle Sponberg. De har i tillegg med seg Åsbjørg Ryeng som solist på bandoneon. Hun regnes i dag som Norges fremste talent på instrumentet, og spiller konserter verden rundt. Om ikke det var nok, så har TS også med seg de argentinske tangodanserne Chiche Núñez og Lavinia Torrebruno. Gjør dere klar til et fyrverkeri av en konsert!

Astor Piazzolla var på 1950-tallet djerv nok til å utvide tangoens rammer. Født i Mar del Plata i 1921 av italienske foreldre, men oppvokst i New York kom han som en outsider og gjorde kunst ut av den gamle bordellmusikken og forfinet uttrykket uten å selge dens sjel. Som 13-åring byttet han til seg et bandoneón, trekkspillet som damper av tango, og som han snart ble så god på at han i 1935 ble tilbudt å reise på turné med den berømte sangeren Carlos Gardels tangotrupp. Faren sa nei, og det reddet hans liv. For truppen og Gardel omkom i en flystyrt den 24. juni. Selv om mye av Piazzollas musikk er dansbar, la han aldri skjul på at komposisjonene hans ikke bare var beregnet på dansegulvet. Musikken kan være både dissonant og burlesk, men mest er den lyrisk, melodisk og melankolsk. Hans nuevo tango ble møtt med bitterhet i det ortodokse tangomiljøet. Det ble ansett som noe nært landsforræderi å klå på tangoen. Men Piazzolla var av natur eklektiker, og gitt hans studier med sin landsmann Alberto Ginastera, og opphold i Paris hos komponisten Nadia Boulanger, er det neppe overraskende at hans idealer inkluderte Stravinskij, Bartok. Men også jazzen ble en del av Piazzollas kompositoriske redskaper. Han henga seg til å etablere tango som en seriøs og fleksibel musikalsk genre, ja, han utvidet selve tangobegrepet.

Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester

Relaterte forestillinger

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Rachlin med Mozart

  Digital konsert

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Wallin & Brahms

  Digital konsert

 • Klassisk|Jazz

  Jazzfest - Hyllest til Aretha og Stevie

  Velkommen til Jazzfest 2021

 • Klassisk|Show

  Ekstra

  les mer

  Andrew Lloyd Webber Gala