Marita Sølberg med Wagner

I mars presenterer vi våre fremste internasjonale klassiske stjerner, pianisten Leif Ove Andsnes og de tre sopranenen Lise Davidsen, Marita Sølberg og Mari Eriksmoen. Første konsert ut er Sølberg med Wagner og utdrag fra Valkyrien med en rekke solister.

Dirigent James Gaffigan
Solister
Sieglinde Marita Sølberg
Siegmund Kjetil Støa
Valkyrier
Helmwige Sigrid Vetleseter Bøe
Gerhilde Camilla Stenhoff Vist
Schwertleite Siv Oda Hagerupsen
Waltraute Åse Krystad
Siegrune Jeanette Goldstein
Ortlinde Tonje Eero Hove
Rossweisse Maria Nohr
Grimgerde Nina Sætherhaug
Program
Første del: Marita Sølberg
Wagner Forspillet til 3dje akt av Lohengrin
Verdi Ave Maria, Desdemonas arie fra Otello
Wagner Langfredagsmystikk fra Parsifal
Puccini Senza mamma, Angelicas arie fra Søster Angelica
Puccini Vissi d`arte, Toscas bønn fra Tosca
Andre del: Wagner og utdrag fra Valkyrien
Valkyrierittet fra operaens tredje akt
Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk
Utdrag fra Valkyriens 1ste akt

Forspillet til Lohengrins tredje akt handler om ridderen Lohengrins bryllup med Elsa av Brabant. Forspillet her har blitt stående som selve eksempelet på festmusikk med hastige fanfarer, virvlende figurer i treblåserne og pasjonerte strykere. Dette er en musikalsk skildring av champagne, som selv avholdsfolk kan lytte til og nyte uten skyldfølelse. Så går musikken rett over i den kjente bryllupsmarsjen, men det er en annen historie....
Arien Ave Maria er fra Otellos fjerde og siste akt, og foregår i Desdemonas soverom. Hun vil gå til sengs, men er sterkt opprørt over sin mann Otellos oppførsel, som i sjalusi har slengt henne brutalt i gulvet, noe hun ikke forstår. Hun synger bønnen Ave Maria ‘’Å, be for alle dem som tålmodig må lide, skjenk dem fred og ro i hjertet, du moder milde. Se til alle som søker din hjelp og trøst’’.
Det vakre og sakrale stykket Langfredagsmystikk (Charfreitagszauber) er hentet fra operaen Parsifal. På langfredag forrettes det gudstjeneste på borgen, og den fremste av ridderne hever kalken over hodet. Da senker en hvit due seg over kalken, ridderne velsignes og får guddommelig kraft.
Arien Senza Mamma, Uten mor, er en av de mest gripende sangene i noen Puccini-opera. Den er hentet fra Søster Angelica, som er den andre av de tre enakters operaene i trilogien Il trittico. Den første og tredje er Kappen og Gianni Schicchi. Operaen foregår i et kloster der nonnen, Søster Angelica, har kledd seg i sorg og er tynget ned av angerens rustne anker over at hun har født et barn i dølgsmål. Librettoen appellerte til Puccini som hadde en søster, Igenia, som var abbedisse i et konvent i Vicepelago.

Valkyrien er andre del av Richard Wagners store operasyklus Der Ring des Nibelungen, Nibelungenringen, der vi følger guders og helters kamp om den magiske ringen som kan gi eieren makt over hele verden, som vi også kan kjenne igjen fra Tolkiens Ringenes Herre. Wagner var sin egen librettoforfatter med tekster basert på gammelnordiske og germanske sagn, norrøn gudelære, mytestoff og legender, som Edda og Heimskringla.
I Valkyriens første akt finner vi den store kjærlighetsscenen mellom Siegmund og Sieglinde og i åpningen av tredje akt det brusende Valkyrierittet som er noe av den fineste musikken Wagner har komponert. Men hva komponisten hadde sagt til at denne musikken i filmen Apocalypse now akkompagnerte helikoptre over jungelen i Vietnam og sersjanter som likte lukten av napalm om morgenen, kan man jo lure på.
Siegfrids sørgemarsj er fra operaen Ragnarokk, som er siste del av Nibelungenringen. Siegfried, som er sønn av Siegmund og Sieglinde, blir drept og hans legeme blir båret bort i en høytidelig prosesjon.

Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester & Opera

Relaterte forestillinger

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Griegaften med Andsnes og Davidsen

  Musikalsk mestermøte

 • Klassisk

  Ekstra

  les mer

  Lise Davidsen med TSO

  Musikalsk mestermøte

 • Klassisk|Rock

  Ekstra

  les mer

  Åge, Gunnar og Trondheimsolistene

 • Klassisk|Show

  Ekstra

  les mer

  Andrew Lloyd Webber Gala