Kleiberg & Sibelius

Dirigent Tabita Berglund
Solist Eivind Ringstad, bratsj
Program
David Monrad Johansen Pan, symfonisk dikt
Ståle Kleiberg Konsert for bratsj og orkester, urfremføring
Jean Sibelius Symfoni nr. 5
Foto: Nikolaj Lund

Tabita Berglund
Våren 2018 vant Tabita dirigentkonkurransen som ga henne en plass i programmet Opptakt, en nasjonal dirigentsatsing i regi av Talent Norge der målet er å utvikle flere dirigenter til landets profesjonelle musikkliv. Tabitas dirigentkarriere har på kort tid styrket seg med gjesteopptredener med norske orkestre, og også internasjonalt, og nå sikter hun mot toppen. ’Mitt største mål er å bli en dirigent som jeg selv hadde likt å spille med’’, sier Tabita.

Eivind Ringstad
Han er et stort talentet som har sprunget ut fra en ny og gylden generasjon skandinaviske unge musikere. I 2016 var han inkludert i det svært prestisjefylte treningsprogrammet for unge klassiske musikere; BBC’s New Generation Artists Scheme. Han har tidligere også vært en del av Crescendos mentorprogram ledet av Leif Ove Andsnes. I 2012 ble Eivind vinner av NRKs solistkonkurranse Virtuos, og presenterte dermed Norge i EBUs konkurranse for unge musikere i Wien samme år som han gikk hen og vant. Eivind reiser verden rundt og spiller i velrenommerte konserthus og på festivaler, ikke minst Norges blomstrende kammermusikkscener.

Monrad Johansen
Det symfoniske diktet Pan fra 1939 er skrevet til forfatteren Knut Hamsuns 80-årsdag. Verkets forskjellige temaer henspiller på personene i Hamsuns naturlyriske roman, og den uforløste kjærligheten mellom Glahn og Edvarda.

Ståle Kleiberg
Ståle Kleibergs solokonserter utgjør en viktig del av hans produksjon. For strykerne er det nå bare bratsjistene som har manglet en Kleibergkonsert å bryne seg på. Med Konsert for bratsj og orkester, kan Ståle både føye en ny solokonsert til sin opusliste og et nytt verk til den sparsommelige listen over norske bratsjkonserter. Konserten utspiller seg i spennet mellom poesi, lidenskap og dansende lekenhet. Dette er allment tilgjengelig samtidsmusikk, hvor det ikke et øyeblikk renonseres på kunstnerisk kvalitet. Verket er bestilt av TSO, og det er vårt unge stjerneskudd, Eivind Ringstad, som skal være solist. Høsten 2020 ble bratsjkonserten spilt inn av TSO og Eivind Ringstad med plateselskapet 2L.

Sibelius
Sibelius Symfoni nr. 5 vant øyeblikkelig og varig popularitet. Den fikk sin glansfulle premiere på komponistens 50 årsdag i 1915. Publikum ble grepet av en sann Sibeliuseufori og komponisten ble opphøyet til et symbol på det finske folks søken etter en egen identitet, en posisjon som ikke helt tiltalte ham. Musikken er så gjennomgripende nordisk i sin sjel.

Ekstern arrangør: Trondheim Symfoniorkester & Opera